belgin temur
Okullarda Üniformaların Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir ?
Üniforma yani okullarda öğrencilerin giymesi gerekli olan tek tip giysi daha çok öğrenciliği ve öğrencinin okulunu temsil eden bir sembol olarak düşünülmektedir. Gerçekten de öğrenci dendiğinde akla gelen belki de ilk şey üniforma ya da diğer adıyla okul önlüğüdür. Birçok öğrencinin yıllarca giymekten bıktığı, üzerinde değişiklikler yapmaktan keyif aldığı ve bu nedenle de zaman zaman uyarı ve disiplin cezalarının alınmasına neden olan üniforma ne kadar gerekli ve acaba üniforma ile okula gitmenin öğrenciler tarafından düşünülen sıkıntılı yanlarının dışında avantajları da var mı?
Üniformanın belki de en önemli avantajı sosyo-ekonomik düzeyi ne olursa olsun her çocuğun, her öğrencinin giyiminden bağımsız değerlendirilmesi için önemli bir araç olmasıdır. Özellikle sosyo-ekonomik seviyeleri açısından çeşitlilik gösteren ailelerin çocuklarının bulunduğu bir okulda giyim kuşam farklılıkları çocuklar arasındaki farklılığın somut görüntüsü olabilir. Bu da daha düşük ekonomik düzeydeki ailelerin çocuklarının mağdur olması sonucunu doğurabilir. Bu çocuklar kendilerini yetersiz hissedebilirler, diğer çocuklara özenebilirler ve çocuklarının taleplerine cevap veremeyen aileler de aynı şekilde zorluk yaşayabilirler.
Bunun dışında özellikle büyük şehirlerde yaşayan çocuklar ve gençler arasında var olan marka merakı nedeniyle de üniformanın kaldırılmasının sakıncaları olabilir. Bazen gençler arasında marka giyim popülaritenin ve sosyal kabulün bir gereği olabilmektedir. Özellikle ergenlik döneminde sosyal kabulün çok önemli olduğu bilinmektedir. Gençler arkadaşları tarafından kabul ve değer görmek için günün popüler ve marka giysilerini giymek konusunda bir yarışa girebilirler. Bu hem aileleri çok zorlayacak hem de çocukların ve gençlerin her gün yeni ve farklı bir şey giymek gibi bir sıkıntı yaşamalarına neden olacaktır. Gençlerin marka giyinmeye özenmesi ve bunun sonucunda ortaya çıkabilecek problemler sadece maddi sıkıntıları doğurmakla kalmamaktadır. Marka tutkusu çocukların ve özellikle de gençlerin belirli markaları giymedikleri müddetçe kendilerine yeterince güvenmemeleri ve kendilerini ortaya koymakta güçlük çekmeleri sonucunu doğurabilmektedir. Çünkü ancak arkadaşlarının beğeneceği ve kabul edeceği markaları giydiğinde kendisini değerli ve önemli hissetmektedir. Bu kaygının okul sıralarında yaşanması var olan akademik başarı vb gibi birçok sıkıntının daha da artması anlamına gelecektir.
Üniforma ayrıca okul kurumu için disiplini temsil eden bir araç olmaktadır. Okul sosyal kuralların belki de ilk öğrenildiği ve ardından uyum içinde, birbirinin hakkına saygı göstererek bir düzen içinde yaşamanın uygulamalı olarak öğretildiği önemli bir sosyal ortamdır. Bu ortamda davranışlar ve yaşam biçimini belirleyen kurallardan biri de temiz, tertipli ve düzenli olmaktır. Üniforma bir anlamda bu düzeni ve temizliği temsil etmektedir. Aksi halde giyimle ilgili kuralların getirilmesi birçok karışıklığa yol açabilir. Örneğin, “okulda temiz ve düzenli giyinilmelidir” gibi bir kural getirildiğinde bunun kriterinin ne olacağı çok açık olmayacaktır ve öğrenciler ve yönetim arasında problemlerin yaşanmasına neden olabilir. Bunun yerine üniforma üzerinde bir takım esnekliklere gidilmesi belki de hem okulun düzen ve disiplininin sürdürülmesi hem de çocukların kendi yaratıcılıklarını kullanabilecekleri bazı detayları üniformalarına ekleyebilmeleri daha orta yollu bir çözüm gibi görünmektedir. Örneğin ütülü pantolon ve gömlek gibi bir sınırlama getirildiğinde öğrenci kendisi rengini seçebilme özgürlüğüne sahip olacak ama bir yandan da okulunun istediği tarzda belli bir düzeni temsil eden bir giysi giymiş olacaktır.