Nihal Deniz


Olumlu olmak ya da olmamak

Olumlu bir yapıya sahip olmak ya da olmamak tüm mesele bu  Bu “Olmak ya da olmamak” konuşması gibi ‘olumlu olabilmek ya da olamamak’ meselesi sakin ve akılcı bir bakış açısı ile doğru yönlendirilebilir.

Beynimiz çoğu zaman olumluluğa karşı olumsuzluğu tercih etmektedir. En iyi zamanlarda bile beynimiz olumsuz tarafı aramaya meyillidir. Mücadele etmemiz gereken zamanlarda ise olumsuz düşünceler daha da artmaktadır. Çözüm bulmak, iyimser olmak yerine beynimiz bizi en kötü senaryoya ve her türden tehlikeli duruma hazırlamıştır bile.

Pozitif olmayı öğrenebilir miyiz?? Pozitif olarak, olumlu duyguda kalabilmek tekrarlanması gereken bir konudur. Özellikle sosyal veya kişisel hayatlarımızda unutmamamız gereken noktalar olumlu bir yapıda kalabilmek, neşeli, umutlu bir ruh halinde devam edebilmektir.

Olumlu düşünce yapısı, olumsuz duyguları dengelemek için harika bir yoldur, ancak olumlu düşüncelerimizi yüksek sesle söylemek ya da yazmak bizim iki kat güçlü olmamızı sağlar.

Okul yıllarımızda tuttuğumuz gibi bir günlük edinmek, aynaya yapıştırılmış bir post- it ya da sevdiklerimize ileteceğimiz bir sevgi mesajı bizi güçlü kılacaktır.

Olumlu düşüncelerimizi aktif olarak geliştirdiğimizde daha yaratıcı ve sevgi dolu hale gelebiliriz. Küçük ama basit adımlar sayesinde olaylara karşı daha fazla olasılık görebilme, ilham duyabilme ve huzurlu olma haline geçebiliriz.





Nihal DENİZ
Çocuk Gelişim Uzmanı