Nihal Deniz


Stress Yönetimi

Her seferinde tek bir şey yapın", çoğu zaman arkadaşlarımıza ve akrabalarımıza verdiğimiz bu tavsiyeyi sevgiyle kendimize verebiliriz.  Genellikle düşüncelere, duygulara veya fiziksel duyumlara yanıt olarak stres tepkileri veririz. Toplantıda proje sunumunu herkesin önünde yapabilir miyiz, yemek hazırlayabilir miyiz, sınavda iyi not alıp alamayacağımız gibi konularda endişeleniyorsak, stres tepkisi etkinleşir. Ve eğer strese dahil olan vücut sistemleri yavaşlayıp normale dönmezse, etkileri ciddi olabilir. İç dünyamızda gerçekte olduğundan daha fazla acı çekeriz. Zamanla, diğer şeylerin yanı sıra kaygı, uykusuzluk, kas gerginliği, mide-sindirim şikayetlerine yenik düşebiliriz. Gün içinde durmak, endişeli zihinle yaşamak ve şimdiki ana geri dönmek için farkındalık kazanmak, stres tepkimizin olumsuz etkilerini hafifletmede son derece yararlı olduğu gösterilmiştir. Şimdiki zamanı fark ettiğimizde, bakış açıları kazanma olasılığımız artar ve baskıya tepkimizi düzenleme gücüne sahip olduğumuzu görürüz.

1. Durun: Bulunduğunuz pozisyonda rahat olun,

2. Nefes alın: Birkaç derin nefes alın ve bu nefesleri alırken sanki ilk kez nefes alıyormuşçasına gelen nefes hissine ve nefesin dışarı çıkan hissine dikkat edin. Bedeninizde neler hissediyorsunuz, bedeniniz nasıl, duygusal havanız nasıl. Zihninizden geçen düşüncelere dikkat etmek sizde her ne varsa hoş veya hoşa gitmeyen bu anın içinde hepsine açık olmak.

3. Gözlemleyin: Deneyiminizi gözlemlemeye başlayın. Bu vücudunuzu, duygularınızı ve düşüncelerinizi içerir. Bedenden başlayarak, bedeninizin pozisyonuna dikkat edin ve orada olan herhangi bir duyguyu fark etmek için bedeninizi nazikçe tarayın; var olan tüm duyguların da farkında olun. Zihninizin şu ana odaklanıp odaklanamadığının veya dikkatinizin geleceğe mi yoksa geçmişe mi dağıldığının farkına varın. Gerekirse zihninizi yavaşça şimdiki ana geri getirin.

4. İlerle: İlerledikçe kendimize şu soruyu sorarız: Şu anda dikkat etmem gereken en önemli şey nedir? 

Sizin için önemli olan olaya ya da kişiye odaklanmak. Ve aklınıza ne gelirse onunla devam etmek.

Yavaşlamak için zaman ayırın.

Nihal DENİZ
Çocuk Gelişim Uzmanı