belgin temur


Tatil Çocukları Okuldan Soğuttu

Okulların hava koşulları nedeniyle sık sık tatil edilmesine alışan çocuklar, okuldan soğudu. Öğrenciler, öğretim yılı başından bu yana hafta sonlarının yanı sıra toplam 12 tatil günü tatil yaptılar. 8 Şubat tarihinde başlayacak yarıyıl tatili ise Kurban Bayramı nın da eklenmesiyle 17 güne çıkıyor. Aksayan eğitim programının bir biçimde telafi edileceğini bildiren eğitimciler, bu durumun psikolojik yanının daha önemli olduğunu vurguladılar. 

Eğitim –Sen Genel Başkanı Alattin Dinçer, çocukların sürekli tatil beklentisi içine girdiklerine dikkat çekerek yarıyıl tatilinin ocak ayının sonuna alınmasını önerdi. Son günlerde çocukların evde de okulda da sürekli tatil beklentisi içinde olduklarını belirten Dinçer, şunları söyledi: “Ocak, çocukların tam derslere konsantre olduğu bir ay. Ancak bu ayın bu denli karmaşa içinde geçmesi, çocukların da velilerin ve öğretmenlerin de planlarını altüst etti. Sağlıklı bir eğitim-öğretim ortamı oluşmadığı gibi verimli bir çalışmayı sürdürmek de çok olanaklı değil. Türkiye deki bölgesel iklim koşulları, toplumsal ve sosyoekonomik yapılar değerlendirilerek bölgesel eğitim takvimine geçilmesi gerekiyor. Eğitim-öğretim yılı takviminin doğrudan karne tatili olarak değil bir yılın üç ya da dört zaman dilimi içerisine bölünerek sürdürülmesinin doğru olduğu düşünüyorum”

Özel Kültür Lisesi Müdürü Erdoğan Yılmaz ise tatillerin, hem eğitim ve öğretimi sık sık kesintiye uğratması hem de öğrencinin yeniden motive edilmesi açısından sorunlar yarattığını söyledi. Birinci dönemin kalan süresinde hızlandırılmış bir program uygulanmasını mümkün ve yeterli gördüğünü belirten Yılmaz, ikinci dönemin sonuna bir hafta eklenmesini, özellikle yaz dönemi ve ÖSS nedeniyle uygun ve yararlı bulmadığını kaydetti.

Bu arada, veliler okulların kapalı olduğu günler için servis ücretlerinin kendilerine geri ödenmesini istiyor. Servis ücretlerinin zaten çok yüksek olduğundan yakınan veliler, boşa para vermek istemediklerini vurguladılar.

Öğrencilerin Uyumunu Etkiliyor

Uzman Pedagog Belgin Temur, günlük düzenin ve ders çalışma programının değişmesinin, ders motivasyonunu ve başarıyı doğrudan etkilediğini söyledi. Önceden bilinmeyen, aniden ortaya çıkan bir “tatil”in, öğrencilerin okula, derse, sınavlara uyumunu etkilediğini vurgulayan Temur şunları söyledi: “İlk anda keyifli bir ödül gibi değerlendirilen tatil, aslında yürütülmekte olan bir programın ertelenmesi anlamına gelmektedir. Öğretmenler kendilerine verilen programı yetiştirmek kaygısıyla konuları daha yoğun bir şekilde işleyebilmekte, çocuklar da ruhsal sıkıntılar yaşayabilmektedirler:”